automatyczna przecinarka taśmowa

Stołowa przecinarka do metalu 

Ten typ piły taśmowej jest niezwykle popularny wśród hobbystów zajmujących się obróbką drewna. Wspaniałą cechą stołowych pił taśmowych jest to, że są bardziej mobilne niż maszyny stojące na podłodze. Kosztują też znacznie mniej niż pilarki podłogowe. Przeznaczone są do mocowania na płaskiej, twardej powierzchni. Ta powierzchnia posłuży jako stabilna podstawa dla maszyny.

Duże urządzenia do zadań specjalnych

Są to najdroższe typy pił taśmowych. Są idealne dla wykonawców i profesjonalistów, którzy mają komercyjne potrzeby w zakresie cięcia. Są jednak trochę za duże do użytku domowego. Większość hobbystów korzysta z mniejszych jednostek stacjonarnych. Piły stojące na podłodze są niezwykle wydajne i są w stanie ciąć znaczne rozmiary. Oprócz korzyści związanych z mocą i rozmiarem, kolejną ważną zaletą tego typu piły jest to, że oferuje ona większą przestrzeń roboczą, pozycjonowanie i rozmiar stołu.

Jeśli chcesz wykonać skomplikowane cięcia lub rozerwać duże kawałki, znacznie łatwiej będzie Ci to zrobić z piłą stojącą. Przenośne i ręczne piły taśmowe bardzo różnią się od innych pił taśmowych. Ale ze względu na sposób, w jaki porusza się ostrze, nadal rozważano piły taśmowe. Przenośne piły taśmowe mają mały obszar cięcia i są mniej więcej tego samego rozmiaru co ręczne piły tarczowe. Stosowane są głównie do prac w miejscu pracy. Maszyny ręczne są szczególnie przydatne dla hydraulików, którzy używają ich do przycinania rur.

Urządzenia do przetworów

Niektórzy budowniczowie i wykonawcy używają ich również do cięcia małych elementów. Nie jest niczym niezwykłym, że tego typu piły są używane do metalu lub plastiku. I wreszcie są piły taśmowe do mięsa. Są one używane przez rzeźników do przycinania i krojenia dużych kawałków mięsa. Na rynku dostępnych jest wiele przystępnych cenowo pił do mięsa, nawet maszyn stojących na podłodze. Są idealne dla myśliwych, którzy po polowaniu lubią ciąć własną zwierzynę.

Piły taśmowe do mięsa zostały zaprojektowane do cięcia mięsa, tłuszczu i kości z bardzo małą ilością odpadów. Wyglądają podobnie do zwykłych pił taśmowych stojących na podłodze, ale używają specjalnego ostrza przeznaczonego tylko do mięsa. Jedną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę w przypadku pił taśmowych do mięsa, jest to, że nie są one przeznaczone do cięcia innych materiałów niż mięso.